Skanėstai. Kaip išsirinkti?

9/22/2022

brown and white long coated dog sitting on brown wooden round table
brown and white long coated dog sitting on brown wooden round table

Ką darome norėdami pasigerinti savo šuniukams? Išpirkti kaltes, pradžiuginti juos, apdovanoti? Žinoma, duodame jiems ką nors skanaus!

Skanėstai skirti ne tik lepinti savo keturkojį, stiprinti tarpusavio ryšį, tačiau jie taip pat naudingi ir šuniuko priežiūrai bei dresūrai. Vis dėlto, derėtų nepamiršti, kad vaišinti šunis reikėtų ne savo maisto likučiais nuo stalo, o specialiai šunims sukurtais produktais. Būtent tokie produktai patenkina natūralų šuns kramtymo ir graužimo poreikį, papildo šuniuko mitybą vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Be to, graužimo metu išsiskiria endorfinai – laimės hormonai.

Sutikite, šiuo metu skanėstų pasiūla rinkoje yra itin didelė. Skirtingų gamintojų skanėstai skiriasi ne tik forma, skoniu, dydžiu, bet ir pagaminimo būdu, konsistencija, maistine verte, skanėsto funkcionalumu. Bendra prasme, skanėstus galima suskirstyti į:

  • Natūralius – tai įvairios natūraliai džiovintos ar vytintos gyvulių dalys. Pavyzdžiui, džiovinti mėsos gabaliukai, ragai, uodegos. Tokie skanėstai gaminami iš įvairių gyvūnų rūšių, pavyzdžiui, jautienos, triušienos, žuvies, paukštienos. Dėl silpno apdorojimo termino šie skanėstai pasižymi gan stipriu kvapu ir skoniu.

  • Grūdų – tai įvairūs šuniški sausainiai, kepiniai. Tokie skanėstai dėl savo estetinės išvaizdos labiausiai traukia šeimininkų akį, vis dėlto, jie turi nemažai angliavandenių.

  • Specializuotus – tai konkretiems šunų poreikiams sukurti skanėstai. Pavyzdžiui, skanėstai burnos higienai, virškinimui ir pan.

Taigi, kaip išsirinkti geriausius?

Visų pirma, atkreipkite dėmesį į skanėsto sudėtį! Kuo trumpesnė ir paprastesnė skanėsto sudėtis, tuo yra geriau. Šunys yra mėsaėdžiai gyvūnai, todėl geriausi skanėstai jiems yra turintys kuo daugiau mėsos ir kuo mažiau priedų. Taigi, kokybiško skanėsto sudėtyje pirmoje vietoje turi būti nurodyta mėsa. Nebijokite ir daržovių. Svarbiausia – venkite skanėstų, kuriuose yra konservantų, dažiklių, skonių stipriklių bei kvapiųjų medžiagų. Taip pat ieškokite tokių skanėstų, kuriuose būtų kuo mažiau grūdų, cukraus ar riebalų. Nenatūralūs, turintys daug dirbtinių priedų skanėstai gali sutrikdyti Jūsų šuniuko virškinimą, medžiagų apykaitą ar net iššaukti alergijas.

Taip pat svarbu ir skanėsto gamybos procesas. Kuo skanėstas mažiau apdorojamas – tuo jis natūralesnis. Mūsų patarimas – rinkitės džiovintus skanėstus. Džiovinimas yra sveikiausias maisto produktų konservavimo būdas. Tai yra ne kas kita, kaip dehidratacija, t. y. paprastas konservavimo būdas iš maisto produkto pašalinant drėgmę ir taip užtikrinant apsaugą nuo kenksmingų organizmų (kaip bakterijos, pelėsis, grybelis) atsiradimo. Džiovinimo metu iš produkto pašalinimas visas vanduo, tačiau išsaugomas natūralus kvapas, skonis ir maistinė vertė. Tokių skanėstų kvapas ne kiekvienam šeimininkui priimtinas, tačiau Jūsų keturkojui natūralumas tikrai patiks.

Nepamirškite, kad visi šunys yra unikalūs ir turi savo pomėgius! Visi šunys skirtingi, todėl vienas gali alpti dėl paprasčiausios morkytės, o kitam ir gardžiausiai atrodančios triušio ausies neįsiūlysi. Ieškokite Jūsų šuniukui labiausiai patinkančių skanėstų – išbandykite kelių rūšių ir skonių gaminius, kol atrasite pačius mylimiausius.

Jauniems šuniukams ir senjorams labiausiai rekomenduojami yra minkšti skanėstai, pagaminti iš švelnios ir lengvai virškinamos mėsos, pavyzdžiui, ėrienos. Šuniukams su dygstančiais dantimis labai tinka kietesnės konsistencijos skanėstai, kuriuos kramtant šuniukui masažuojamos dantenos (pavyzdžiui, buivolo uodegos, susuktos lazdelės). Ilgo graužimo skanėstai bus Jums tikras išsigelbėjimas šuniuko augimo metu, kai visiems namams tenka patirti smalsius mažylio dantis. Senjorai pasižymi silpnesniais dantimis ir žandikaulio raumenimis, todėl jiems reikėtų pasiūlyti kuo minkštesnius, švelnesnius skanėstus (pavyzdžiui, minkštus elnienos kąsnelius).

Suaugusiems šunims skanėstus rinkite pagal jų individualius poreikius ir skonius. Linkusiems į alergiją šunims ieškokite hipoalerginių skanėstų, pavyzdžiui, pagamintų iš arklienos. Dresūrai rinkitės mažesnius, lengvai dozuojamus skanėstus.

Apvalesniems šunims rekomenduojama rinktis mažiau riebalų turinčius skanėstus, pagamintus iš liesesnės mėsos – paukštienos, jautienos ar ėrienos. Taip pat tinkami ir žuvų skanėstai, nes juose esantys riebalai yra gerai įsisavinami. Tuo tarpu laibakojams rekomenduojami skanėstai, turintys didelį mėsos kiekį.

Jei Jūsų keturkojis turi jautrų pilvuką, geriausia rinktis skanėstus, kurie neapsunkina virškinimo, pavyzdžiui, pagamintus iš triušienos.

Baltų šuniukų šeimininkams taikomos dar papildomos taisyklės – siekiant išvengti rudų ašarų dėmių aplink akis, Jums geriausiai turėtų tikti ašarojimo nesukeliantys skanėstai kaip triušio ausys.

Venkite pavojingų kaulų! Tiek literatūroje, tiek viešojoje erdvėje galima rasti labai daug prieštaringos informacijos dėl kaulų naudos šunims. Kaip bebūtų – visi sutaria, jog šunims negalima duoti „plikų”, trapių virtų bei keptų kaulų. Tokie termiškai apdoroti kaulai pakeičia savo molekulinę struktūrą ir gali pridaryti daug bėdų Jūsų augintiniui.

Ir galiausiai – jauskite saiką! Kad ir kokios graudžios šuniuko akys bebūtų, nepasiduokite ir atsiminkite – skanėstai nėra šuns pagrindinis maistas, jie tik papildo šuniuko mitybą. Rašoma, jog skanėstai turėtų sudaryti iki 10-15 proc. dienos raciono. Taigi, lepindami nepersistenkime.

Smagių paieškų ir skanaus!

short-coated tricolor dog standing on bed
short-coated tricolor dog standing on bed